✓ Fri frakt över 499 kr ✓ 14 dagars returrätt ✓ 1 års garanti
Om Filmen Prinsessan Mononoke

Krönika -

Vargen Moro I Prinsessan Mononoke

läsning - ord

Prinsessan Mononoke är en animerad film från 1997 som regisserades av den berömda japanska regissören Hayao Miyazaki, och var ursprungligen tänkt att vara hans sista film före Spirited Away. Det är i synnerhet en av hans mörkaste filmer, med ett stämningsfullt humör och tema. Denna film är värd för Studio Ghibli. Den har även uppnått en PG-13 klassificering i USA. Joe Hisaishi komponerade filmmusiken medan författaren Neil Gaiman dubbade den engelska versionen av filmen.

1. Sammanfattning Av Filmen

Berättelsen äger rum på 1400- eller 1500-talet (sen Muromachi-period) och börjar i en liten by i Emishi, bland de ursprungliga invånarna i Japan som vid den tiden mestadels erövrades eller gömde sig i avlägsna hörn från öst. Freden i byn skakas av en fruktansvärd demon. Deras sista prins, Ashitaka (röst av Yoji Matsuda) skadas under kampen mot demonen. Den dödligt sårade demonen avslöjas som en kraftfull ande - ett jätte-vildsvin som förbannar Emishi med sitt sista andetag och avslöjar att såret Ashitaka drabbades av kommer likväl döda honom. Byns äldste beslutar motvilligt att Ashitaka måste lämna byn innan förbannelsen tar tag i honom.

Han beger sig sedan västerut på jakt efter sitt öde. Ashitaka åtföljs av sin lojala röda älg, Yakul. Den unga prinsen följer den demoniska vildsvinens spår av förstörelse med en enda ledtråd om varför denne förvandlades till en demon: En järnboll som finns inbäddad i hans kropp. 

Ashitaka färdas genom den krigshärjade landsbygden och upptäcker att hans förbannelse också har gett honom övermänsklig styrka. Han stöter sedan på Tatara, en gruvkoloni i utkanten av vildmarken som ligger mitt i ett trepartskrig mellan:

  • Lady Eboshi (Yuko Tanaka) som skyddar staden med vapen.
  • Skogsandarna som vill stoppa expansionen av järnbruket för att skydda sina hem från förstörelse. 
  • En Samurai krigsherre som vill ta över staden för den rikedom den genererar.

Ashitaka måste sträva efter att skapa fred mellan de olika parterna, försöka förstå orsaken till hans förbannelse. Han kommer sedan att träffa på San (Yuriko ishida), en mänsklig tjej som uppfostrades av vargar och slåss vid sidan av andarna eftersom händelserna tycks peka mot oundviklig katastrof.  

Halsband Varg Rostfritt Stål

2. Vem Är Moro?

Moro är vargens gud i filmen Prinsessan Mononoke. Hon är 300 år gammal och har gudomlig kraft och intelligens, förutom att hon kan förstå och tala mänskliga språk. Hon är en stoisk och stark karaktär som känner till de onda avsikterna hos människor. Hon är ledaren för vargstammen och en kärleksfull mamma. Moro verkar hotfull mot Ashitaka, men hon känner en djup tillgivenhet för San.

När San bara var spädbarn fångade Moro Sans föräldrar besudla hans skog och attackerade dem. Sans föräldrar kastade sedan sitt barn vid Moros fötter som ett offer och flydde. Istället för att äta henne uppfostrade Moro San som sin egen dotter. På grund av detta beter sig San som en varg och föraktar människor som sin mamma.

3. Moros Personlighet

Moro är en mycket smart och stark varg som skulle göra vad som helst för att rädda sitt skogshus och skydda skogsandan. Moro har ett djupt hat för människor och drömmer om dagen när hon äntligen krossar Lady Eboshis huvud. Framför allt är dock Moro en mycket moderlig och omtänksam varg. Trots sitt hat för människor bryr hon sig mycket om San, efter att ha tagit in henne som sin egen när hennes föräldrar försvann.

4. Moros Utseende

Moro har lång vit päls, olivbruna ögon, stora tänder och en lila-brun näsa. Moro är relativt stor. San är i storleken av hans huvud. Moro har två svansar.


Vill du få uppdateringar från Wolf Cult Magazine? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.