✓ Fri frakt över 499 kr ✓ 14 dagars returrätt ✓ 1 års garanti
Vem Äter Vargen

Vilka Är Vargens Fiender?

läsning - ord

Några av de mest vanliga fienderna till vargen inkluderar björnar, pumor, rödräv, rödlo, prärievargar, kungsörnar, sibiriska tigrar och andra vargar.

Vargar är apex-rovdjur så naturligtvis har de inte många naturliga fiender. Vissa större och mer potenta djur i samma livsmiljöer kan dock hota vargens existens och stjäla deras mat, livsmiljö, territorium och till och med döda dem.

Även om de i naturen är mycket fruktade och respekterade, lever de inte helt fria från problem.

Nedan följer en lista på de vanligaste fienderna till vargen:

1. Björn

Björnar och vargar delar samma livsmiljöer och kommer ofta att stöta på varandra i naturen. De är båda apex-rovdjur, vilket betyder att de inte har naturliga rovdjur som är efter dem, men det kan ändå resultera i strid om de råkar på varandra.

Björnar lever främst i skogar och bergsområden medan isbjörnar lever i mycket kallare områden såsom tundran. Vargar lever också i skogar och även i de öppna fälten i tundran samt vid gräsmarker, så de kommer naturligtvis att dela livsmiljöer med björnar ganska ofta.

I skogsområden i Nordamerika och Europa kan vargar och brunbjörnar slåss mot varandra om territorium och mat. Vanligtvis kommer dessa två ha tvister om slaktkroppar av djur, men björnar kan vara särskilt aggressiva när de skyddar sina avkommor.

Björnen är en av de mest formidabla fienderna till vargarna i naturen och en enda stor björn kan kanske dominera och avvärja vargflocken medan vargflockar aktivt kommer jaga oskyddade björnungar.

2. Sibirisk Tiger

Den sibiriska tigern, eller Amurtigern, är en speciell typ av tigerarter som lever i nordöstra Asien. Dessa tigrar är en av de enda arterna i naturen som kan förgripa vargar och hota deras existens. I den ryska fjärran östern är den sibiriska tigern anledningen till att vargstammen är låg, då de tenderar att dominera vargar för territorium och mat.

studier visar på ett intressant fenomen: Där närvaron av sibiriska tigrar är hög minskar beståendet av vargar drastiskt. Detta är en indikation på en stor trend i befolkningen som påverkar vargar - nämligen att dessa tigrar är dödliga för vargar eftersom de föregår vargar och stjäl deras mat och territorium, därav den låga vargpopulationen i dessa områden. 

Amurtiger Vs Vargar

3. Pumor 

Pumor, även känt som Mountain Lion, är en av de vanligaste fienderna som vargar kan möta i naturen. Dessa två arter möts sällan. Men det kan leda till ett blodigt möte ifall de råkar på varandra. Puman är smidigare och klättrar mycket bättre än vargen, vilket ger den en liten fördel. 

Eftersom pumor lever i berg och vargar lever i skogar på lägre höjder, är det dock inte särskilt troligt att dessa två någonsin kommer att träffas. Pumor är en av de potentiella rovdjuren till vargens valpar, så vargen måste göra sitt bästa för att skydda sina avkommor och sårbara flockmedlemmar mot dessa potenta rovdjur.

Varg Duschdraperi Rovdjur

4. Rödlo

Rödlo är ett underbart litet djur som lever i Kanada och den norra delen av USA, särskilt de bergiga staterna med många skogar. Det röda lodjuret, känt som Bobcat, livnär sig på mindre däggdjur och insekter.

Men i vissa områden riskerar rödlon att dö ut på grund av stora varg- och prärievarg-populationer. Vargflockar är ofta för starka för att en enda rödlo ska kunna hanteras, så de måste dra sig tillbaka, vilket kan resultera i en förlust av livsmiljö för rödlon.

5. Rödräv

Medan rödrävar är mycket mindre än vargar och inte lika kraftfulla, uppfattar vargar dem som fiender i naturen. Huvudsaken till det är att de båda delar liknande livsmiljöer, men rävar är också potentiella sabotörer i vargens matkedja eftersom de livnär sig på vissa djur som även vargar gör.

Av denna anledning kommer vargar uppfatta rödrävar som sina fiender, även om de båda tillhör sama familj hunddjur.

6. Prärievargar

Prärievargar, även kallat Coyotes, är ganska lik vargen, och många misstar de två. En av de största skillnaderna är att vargen är större. En annan är att prärievargar ofta lever i utkanten av städer och byar medan vargar kommer att dra sig tillbaka in i vildmarken. De kan dock fortfarande stöta på varandra, vilket kanske inte är den bästa idén för prärievargen.

Men i vissa fall lever vargar och prärievargar i symbios och kan till och med para sig med varandra, vilket skapar en hybridart som kallas coywolf. Vargar och prärievargar är mycket lika arter som har en liknande DNA-struktur. 

Fakta Om Prärievarg

7. Kungsörn

Kungsörnar kan ibland komma att livnära sig på äldre och unga vargvalpar, vilket leder till varför vargar måste ta skydd under träden för att förhindra att dessa attacker händer. Men chansen att detta händer är ganska liten, men det är ändå en möjlighet eftersom de två djuren ofta lever i liknande livsmiljöer.  

8. Andra vargar

Ett av de största hoten mot en vargflock är en annan hungrig vargflock som letar efter nya territorier och ny mat. Vargflockar kommer ofta att konfrontera varandra, vilket kan resultera i slagsmål och till och med dödsfall. Vissa flockar kommer dock bra överens med varandra, medan de flesta vargflockar helt undviker andra flockar.

9. Människor

Den sorgliga verkligheten är att vargpopulationens största fiende fortfarande är människor. Människor jagar varg aktivt, vilket ibland är överdrivet och kan tunna ut vargpopulationen ytterligare. Ett annat potentiellt problem är att avverka skog och bygga nya vägar och städer, vilket tvingar vargen att lämna sin livsmiljö, sin mat och eventuellt dö som konsekvens.

Ibland dödas vargar också av människor som försvarar sig från vargattacker.

Vargar har inte många naturliga fiender, och en av vargens största fiender är människor. Men när de bildar en flock är de en formidabel naturkraft som är otroligt svår att slå. 

Varg Påslakanset Billigt


Vill du få uppdateringar från Wolf Cult Magazine? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.