✓ Fri frakt över 499 kr ✓ 14 dagars returrätt ✓ 1 års garanti
Dansar Med Vargar

Dansar Med Vargar - Film Av Kevin Costner

läsning - ord

Dansar med vargar - engelsk titel: Dances With Wolves, är en amerikansk episk westernfilm släppt 1990, som regisserades av Kevin Costner och vann stor beundran samt hela 7 Oscars, inklusive för bästa bild. Den fick också Golden Globe Award för bästa drama.

1. Handling

Efter en uppenbarligen heroisk handling under ett slag i Tennessee under det amerikanska inbördeskriget, erbjuds unionsarméns löjtnant John Dunbar (spelad av Kevin Costner) sitt val av stationering, och han begär att få skickas till den västra prärien. Han förflyttas först till Fort Hays i Kansas, där den annorlunda majoren (Maury Chaykin) tilldelar honom till arméns mest avlägsna utpost, nämligen Fort Sedgewick. När Dunbar först kommer till posten blir han förvånad över att finna den öde och förfallen, men han väljer ändå att stanna kvar. Han tar initiativet till att restaurera fortet och för även en dagbok över vilket han loggar sina upplevelser och olika aktiviteter. En varg med två vita fötter börjar frekvent att återkomma till posten, och Dunbar, som döper vargen till Two Socks, försöker tämja den. 

En dag återvänder Dunbar från att ha badat i floden för att hitta en Sioux-man, Kicking Bird (Graham Greene) som försöker stjäla hans häst. Dunbar jagar bort Kicking Bird. Senare leder Sioux-krigaren Wind In His Hair (Rodney A. Grant) en grupp för att igen försöka stjäla hans häst. Dunbar bestämmer sig sedan för att besöka Sioux-byn. På vägen dit stöter han på en vit kvinna i Sioux-kläder som blöder illa, och han tar med henne till Sioux-byn. Sioux-folket är försiktiga med Dunbar, men Kicking Bird övertalar dem att inte attackera honom. Byns hövding, Ten Bears (Floyd Red Crow Westermann), uppmanar Kicking Bird och Wind In His Hair att lära sig mer om Dunbar, och en serie allt mer vänliga besök och gåvoutbyten följer. Så småningom börjar den vita kvinnan, Stands With A Fist (Mary McDonnell), som räddades och adopterades när hon var ett litet barn av Kicking Bird efter att hennes familj dödades i en Pawnee-räd, agera som översättare.

Dansar Med Vargar Filmbiografi

När Dunbar en dag väcks av en buffelhjord, Meddelar han Sioux-folket och går tillsammans med dem i en framgångsrik buffeljakt, och firar även med dem efteråt. Dunbar erbjuds senare ett hem hos Sioux, och får smeknamnet "Dances With Wolves". Med tiden börjar han och Stands With A Fist bli kära. När krigare från Pawnee sedan attackerar Sioux-lägret, förser Dunbar Sioux med skjutvapen från fortet och hjälper dem att bekämpa Pawnee. Efteråt är Dunbar och Stands With A Fist gifta.

Dunbar säger till Kicking Bird att deras land snart kommer bli övertagna av vita män, och Ten Bears bestämmer sig för att det skulle vara bäst för Sioux att flytta sitt vinterläger. Dunbar inser att hans dagbok, om den hittas, skulle avslöja platsen för Sioux-byn, och han återvänder till Fort Sedgewick för att hämta den. Han hittar fortet som nu är ockuperat av amerikanska soldater, som snabbt tar honom till fånga. Han behandlas som en desertör och misshandlas, och de beslutar att han ska föras till Fort Hays och hängas. Men Wind In His Hair leder en grupp Sioux-krigare mot militärkonvojen som transporterar Dunbar och räddar honom. När de når Sioux-vinterläger berättar Dunbar för dem att militären kommer att fortsätta leta efter honom och att han bara kan hålla Sioux säkra genom att lämna. Han och Stands With A Fist rider iväg, och Wind In His Hair ropar att han alltid kommer vara en vän till Dances With Wolves.

Se trailern här:

2. Om filmen 

Den tre timmar långa filmen var filmad i vackra South Dakota, USA. Dances With Wolves noterades för att ha inkorporerat rådgivande hjälp från den amerikanska ursprungsbefolkningen och för användning av Lakota-språket. Lakota-instruktören Doris Leader Charge tillhandahöll Lakota-översättningar för filmen och coachade skådespelarna i att tala språket. Filmen började som en manusidé av Michael Blake, som senare gjorde den till en roman på Costners förslag och anpassade manuset från hans roman. Dances With Wolves valdes 2007 ut för att bevars i det amerikanska National Film Registry.

3. Produktion

  • Produktionsbolag: Tig Productions, Majestic Films International och Allied Filmmakers.
  • Regissör: Kevin Costner.
  • Musik: John Barry.
  • Filmfotograf: Dean Semler.

4. Rollista

Tavla Vargar Canvas


Vill du få uppdateringar från Wolf Cult Magazine? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.