✓ Fri frakt över 499 kr ✓ 14 dagars returrätt ✓ 1 års garanti
Fenrisulven Fakta & Biografi

Fenrir, Krönika -

Legenden Om Fenrisulven

läsning - ord

Fenrir är en symbol för styrka i nordisk mytologi och är ett av barnen till Loke och jätten Angerboda, en direkt ättling till Ymer, jätten i alla tings ursprung. Från denna monstruösa union föddes tre barn: Fenrir, Midgårdsormen (Jörmungand) och Hel. Sleipner, en fantastisk åtta-bens häst och även den ett barn av Loke, blev senare odens berg. Men det här är en annan historia..

Trots sin monstruösa natur föddes de alla på Asgård, Asarnas värld. Denna trio fruktas då en gammal profetia anser dem ligga bakom Ragnarök. Två av de tre barnen var gudarnas rivaler (Fenrir för Oden och Midgårdsormen för Thor). Hel fick i uppdrag att hantera kungariket Helheim, de dödas värld.

1. Fenrisulven, En Monstruös Avkomma

Oden skickade Jörmungand till Midgård (människornas värld) och tvingade honom att bita i svansen och därmed säkerställa lugnet i havet. Slutligen tog Thor hand om Fenrir, och det är den berättelsen vi kommer ta upp idag. Fenrir är inte bara Lokes äldsta son, utan han är också den farligaste av dem alla.

Först var han i normal storlek och växte upp lugnt bland asarna. Men som tiden gick fortsatte han att växa och blev snart för stor och kraftfull för att ignoreras.

Hans kolossala storlek och styrka gör honom till en av de farligaste varelserna i alla världar, så mycket att även gudarna skulle ha svårt för att motsätta honom. Endast Tyr, himmelen och krigets gud, vågar fortfarande komma och mata honom.

Vem Var Fenrir

2. Två Stora Misstag

På grund av monstrets växande styrka ville asarna agera genom att försöka hindra djuret. Dock lät Fenrir dem inte göra det utan befriade sig från alla obligationer som lagts mot honom.

Oden bad sedan dvärgarna att skapa den starkaste kedja som var möjlig att göra och bad dem sedan att binda Fenrir för att bevisa hans förmåga att bryta dessa band. Villig att öka på sin kändisskap och prestige, gick han med på det, och mot alla förväntningar bröt han kedjans tunga länkar och befriade sig själv utan minsta skada.

Med detta misslyckande ville Oden försöka med en ny och starkare kedja. Han beordrade dvärgarna att skapa en ny kedja, men denna gång byta ut materialet och göra den starkare, med förhoppningen om att se Fenrir misslyckas.

Viking Halsband Silver

Han återvände sedan till jättevargen med Dromi (den nya kedjan) och erbjöd sig testa experimentet igen. Fenrir hade det ännu enklare att bryta det denna gång, vilket gjorde Asarna förtvivlade.

Inför detta andra misslyckande skickade Oden Skirnir (Frejs budbärare) till svartalvernas land för att be dem skapa en kedja ingen kunde bryta. 

3. Svartalvernas Skicklighet

Skirnir reser till Svartalfaheim (svartalvernas land) för att dra nytta av de otroliga magiska förmågorna och den oöverträffade behärskningen som alverna hade i smeden. De accepterade utmaningen och började arbeta. 

När deras arbete var klart presenterade de sig framför dvärgen med ett mycket fint och mjukt sidenband som heter Gleipner

Bojan var bräckligt i utseende, men det bestod av sex magiska element som var nästan omöjliga att hitta: Ljudet av kattens fotspår, en kvinnas skägg, björnsenor, bergrötter, fisk-andedräkt och fågelsaliv. 

Så han återvände till Asgård med Gleipner och presenterade honom för Oden och förklarade att detta inte är ett skämt och att detta band var lösningen. Oden föreslog Fenrir att han skulle pröva testet på nytt. När han såg detta rep trodde han att han inte skulle få någon som helst ära genom att befria sig från sådana svaga bojor och misstänkte ett bedrägeri.

Genom övertalning lät han sig övertygas på ett villkor: att en av asarna lade sin hand i munnen i tecken på god tro och i händelse av bedrägeri skulle då Fenrir bita av handen av en lögnare. 

4. En Arm Mot Världen

Inför detta tillkännagivande beslutade gudarna för sig att dra tillbaka för att diskutera det. Ingen av dem ville offra armen eller ännu mer om monstret beslutar sig för att en hand bara är en liten kompensation för evig fångenskap. Så de försökte hitta en annan lösning tills Tyr erbjöd sig att ställa upp.

Efter en lång diskussion drog de slutsatsen att detta var det enda sättet att fängsla Fenrir och Tyr stog fast vid sitt förslag. Så de dök upp nästa dag innan vargen och himmelens gud lade armen mellan hans huggtänder. Oden satte på Fenrir med bandet.

När han väl var bunden började han kämpa. Rasande blev han när han insåg att ju mer han rörde sig, desto stramare blev bandet, och bet av Tyres arm i fullt raseri och Tyr drog sig snabbt tillbaka. Full av ilska svor han att hämnas och sluka dem som vågat spela honom. 

Han meddelade att när Mani (månen) och Sol (solen) försvinner, kommer alla bojor att vika och ingen kommer att kunna gömma sig från hans hämnd. Han hade just förmedlat det alla fruktade, nämligen Ragnarök. 

5. En Förutsedd Apokalyps

Fenrir fängslades, tyvärr skulle hans mörka varning oundvikligen gå i uppfyllelse. Istället skulle dessa två barn, födda från hans äventyr med jätten Larnvidia, Sköll och Hate, redan skickats iväg efter de två stjärnorna Mani och Sol. 

När deras byte finns mellan Fenrirs huggtänder kommer det inte längre finnas någon natt eller dag vilket kommer i sin tur kommer åberopa världens dödsfall och verklighetens slut för alla levande varelser på Yggdrasil.

 Coola Varg Smycken


Vill du få uppdateringar från Wolf Cult Magazine? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.