✓ Fri frakt över 499 kr ✓ 14 dagars returrätt ✓ 1 års garanti
Röd Varg Sverige

Krönika -

Allt Om Röd Varg

läsning - ord

Den röda vargen är en mindre, smalare version av gråvargen. Den har en distinkt rödaktig färg på sin päls, därav namnet rödvarg. Den röda vargen är världens mest hotade hunddjur. Rödvargen är även "hel-amerikansk" då hela dennes utbredningsområden är begränsat till vad som nu är USA.

En gång i tiden gick rödvargens så långt västerut som Texas, ner i Florida och upp i mellanvästern i USA, men idag består rödvargen bara i en bråkdel av sitt tidigare utbredningsområde. Den har förlorat mer av sitt historiska territorium - 99,7 % - än någon annan stor köttätare, inklusive lejon, tigrar och snöleoparder. Den röda vargen har haft en kämpig återhämtningsprocess sen den klassades som en hotad art av Endangered Species Act

Vid ett tillfälle växte befolkningen till över 150 djur innan de blev offer för politiskt tryck, olaglig förvaltning och handlingsfrihet.

1. Beskrivning

Röda vargar är magra hunddjur, ofta med svart-spetsiga buskiga svansar. Deras päls består mestadels av en brun färg, med några svarta lager längs med ryggen. Det finns ibland en rödaktig nyans på pälsen på nospartiet, bakom öronen och på baksidan av benen. Vid en snabb blick kan en rödvarg förväxlas som en schäferhund. 

Rödvargens storlek är den mellan en gråvarg och prärievarg. De är cirka 122 cm långa och mäter cirka 66 cm på höjden. Röda vargar väger vad som helst mellan 20 kg och 36 kg, med hanen i genomsnitt cirka 27 kg och honan 23 kg.

 

2. Utbredning

Historiskt sett varierade den rödvargens utbredning från sydöstra Texas till centrala Pennsylvania. Den enda platsen för vilda rödvargar i naturen är idag runt östra North Carolina. Lika hemma i skogen, träsk och kustprärier kan rödvargen trivas i ett stort antal livsmiljöer.

3. Diet

Rödvargar är köttätare, men deras kost kan variera beroende på vilket byte som finns. För det mesta jagar de mindre däggdjur som tvättbjörnar, kaniner och gnagare, tillsammans med vitsvanshjortar. Inom deras territorium kommer rödvargar att röra sig upp mot 32 km på jakt efter byte. 

4. Livshistoria

Rödvargar parar sig för livet, och varje flock blidas runt det avlande paret. Vanligtvis bildar rödvargar en flock på fem till åtta st, bestående av en avelhane och hona och deras avkommor från olika år. Flocken är en mycket nära familj. Äldre avkommor hjälper avelhanen och honan att uppfostra sina yngre syskon och kommer också infinna sig i varghålan. Inom ett till tre år kommer de yngre vargarna att lämna flocken på jakt efter sina egna kamrater och territorium. 

Varje flock har sin egen hemmaplan, som vargarna kommer att jaga i och försvara från andra rovdjur. Rödvargar är starkt territoriella varelser och kommer till och med att bekämpa andra vargar om det så behövs. Rödvargar häckar en gång om året, från januari till mars. Var som helst från en till nio vargar föds senare i april eller maj. Efter cirka 10 dagar öppnas valparnas ögon. I flera veckor efter denna period håller de andra medlemmarna i flocken ett noga öga på valparna och håller dem kvar inne i hålan tills de mognat.

Själva varghålan är väl dolt nära bäckar, nedfallna stockar, sandknölar eller till och med dräneringsrör och kulvertar. De vuxna flockmedlemmarna kommer att turas om med att hämta mat åt valparna tills de är tillräckligt starka. I naturen lever rödvargar vanligtvis i 5 till 6 år, och upp till 14 år i fångenskap. 

Allt Om Röd Varg

5. Bevarande

Mindre och rödare i färgen än sina grå vargkusiner, den röda vargen är en av de mest hotade hunddjuren i världen. Även om rödvargar en gång sträckte sig över sydöstra USA hade år av jakt och förlust av livsmiljöer drivit arten till utrotningens utkant 1970. Som en del av ett ambitiöst fångenskapsprogram fångade US Fish & Wildlife Service de 14 kvarvarande rödvargar de kunde hitta i naturen. Dessa vargar är förfäder till de 75 till 100 djuren som nu bor i North Carolina, det första djuret som framgångsrikt återinfördes efter att ha förklarats utrotat i naturen.

Inom sitt ekosystem spelar vargarna en viktig roll för att hålla antalet byten som rådjur i schack. I sin tur är den mindre bytespopulationen mindre benägen att gå över styr och konsumera alla tillgängliga näringsämnen i deras livsmiljö. Även om inga studier har genomförts för att kvantifiera detta, hjälper vargarnas preferens för störande arter, som sumpbävrar och tvättbjörnar, att minska skador på grödor och andra mänskliga aktiviteter.

Även om den röda vargen har kommit långt, finns det många hot mot arten på sikt. Även om det är en distinkt art, utgör deras interaktioner med prärievargar en allvarlig risk för hybridisering. Prärievargar har flyttat in i livsmiljöområdet som tidigare upptogs av rödvargen och konkurrerar nu med de återinförda vargarna om resurser. Även om de mindre prärievargarna inte utgör ett direkt hot för rödvargens territorium, äventyrar eventuella avkommor mellan prärievargar och rödvargar den röda vargens långsiktighet som en unik art. Som tur är begränsar hanteringsåtgärder från viltförvaltare, som att sterilisera territoriella prärievargar, begränsningar av hybridiserings-händelser och ge rödvargar möjligheten att öka i antalet. 

Allt Om Rödvargar

Mänskliga interaktioner utgör också en risk för den röda vargen. Hela deras livsmiljö på Albermarle-halvön vilar bara tre meter över havet, och som ett resultat utgör klimatförändringar ett hot. Även om det är blygt av natur och osannolikt att möta människor, ökar ytterligare utveckling och fragmentering av livsmiljöer risken för konflikter mellan de två arterna. Vissa av dessa interaktioner kan vara olyckor orsakade av automatiska kollisioner, men vissa konfrontationer är mer skadliga. 

Under de senaste åren har det varit utslag på flera döda rödvargar. På mindre än en månad i slutet av 2013 hittades sex rödvargar skjutna och attackerna fortsätter. Förekomsten av manipulerande radiospårs-halsband och de pågående attackerna utanför jaktsäsongen visar på manipulering och fulspel. I en befolkning på mindre än 100 djur är effekterna av dessa attacker enorma.

6. Rolig fakta

Rödvargar kommunicerar via kroppsspråk, doft-markering och en rad olika vokaliseringar. Dessa inkluderar det karaktäristiska ylet, tillsammans med en serie skällande och morrar. Rödvargens yl låter något likt den hos en prärievarg, men är ofta lägre och håller längre. 

Varg Tavla 5 Delar


Vill du få uppdateringar från Wolf Cult Magazine? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.