✓ Fri frakt över 499 kr ✓ 14 dagars returrätt ✓ 1 års garanti
Skoll Hate Fakta

Legenden Om Skoll & Hate

läsning - ord

I den nordiska mytologin är Skoll och Hate söner till Fenrir och barnbarn till Loke. När Skoll & Hate var små fångade Oden dem och höll dem i Asgårds kennel för att hålla deras fader och asagudarna till freds.

När solen och månen gjorde uppror och lös med sin frånvaro, kallade Oden på Skoll & Hate. Med forntida magi kastade Oden vargarna i himlen och de började jaga solen och månen, men de kommer inte göra det på obestämd tid. Det förutspås att den dag Skoll & Hate fångar och slukar sitt byte, kommer detta vare den dag som markerar början på Ragnarök.

1. Asaguden Oden

För länge länge sedan, sedan tidernas begynnelse, lade Oden Allfader solen och månen i magiska vagnar för att flyga på himlen. Han sade till solen och månen att ta sina vagnar och resa över himlen en gång om dagen, med det var inte riktigt det som hände..

Solen älskade att se vågorna slå mot stranden, så det skulle få solen att hålla sig i många timmar i närheten av landet. All denna värme förvandlade jorden till en öken och lämnade resten av världen mörk och kall. Månen älskade synen av djupa skogar, där han band sina hästar i timmar. Dessutom visste inte djur, människor och till och med gudar, när de skulle sova.

Asgårds gudar skickade bud till månen och solen, där de gav guldgåvor och smycken, men barnen bara skrattade.

"Vi lyser ljusare än guld och smycken" sade solen.

Oden hotade dem med sitt magiska spjut, men solen och månen visste att gudarna behövde dem för att resa himlen. Nu när dem väl hade hand om uppgiften skulle dem sköta den så som de ville. Om gudarna attackerade deras vagnar skulle de dessutom kunna förstöra solen och månen för alltid.

När solen och månen såg vargarna, förde de sina vagnar högt upp på himlen.

Från och med denna dag korsar solen himlen för att skapa dag och månen korsar himlen för att göra natt och alla delar av världen får åtminstone lite ljus och lite mörker, så att djuren, människorna och gudarna alla vet när dem ska sova.

Skoll Och Hate

 

2. Fenrirs Söner Hate & Skoll

När den stora vargen Fenrir började springa, återvände han först till sin födelseplats. Tyr och de andra asagudarna hade försökt hindra honom från att återvända hem, men en dag flydde han till sin födelseplats och återförenades med sin mor Angerboda och hans halvsyskon. Det är inte känt vad som hände honom där, förutom att hans raseri på allvar hade tagit fart.

Skolls namn betyder "förräderi" på fornnordiska, medan Hates namn betyder "hat". Hate får också ibland två efternamn: Hróðvitnisson (son till den stolte ulven) och Månegarm (mån-hund).

När Fenrir var i kedjor var Hate och Skoll de enda som kom och försvarade honom. Loke och Angerboda ingrep inte själva, medvetna om konsekvenserna, men hans unga söner rusade in i ett meningslöst försök att befria sin far. Istället fångades vargarna av asagudarna och Oden satte dem i arbete.

Identiteten på vargarnas mor har förblivit ett mysterium. Vissa säger att det var Angerboda som födde Hate och Skoll (ja, tillsammans med Fenrir - hennes egen son). Andra hävdade att det var en jätte som såg ut som en varg.

3. Vargens Symbolik I Modern Tid

Tidigare kunde vargen symbolisera något hemskt - död, förstörelse, girighet etc. När vi ser på saker i olika synvinklar måste vi alla vara överens om att de är vettiga djur.

Fenrir hade sin anledning att utlösa Ragnarök. Det är som vi säger att Fenrir råkar vara en otäck jätte, men vi gick aldrig igenom vad Fenrir gått igenom (Läs mer om Fenrisulven här). Han var trots allt bara en valp när han fördes till Asgård. Han skulle inte gjort något fel om gudarna inte skulle behandlat honom så illa som de gjorde i Asgård.

Vargens symbolik har förändrats från något negativt till något komplicerat och neutralt. Den presenterar nu livscykeln för allt: födelse - tillväxt - försvinnande - något nytt som händer. Det är fortfarande den naturliga livscykeln: när något nått sitt klimax måste det komma ner igen och försvinna. Fenrir hade bara skyndat på denna process, vilket säkerställer att en ny generation kommer ta vid. Precis som Hate och Skoll.

Varg Smycken Kläder


Vill du få uppdateringar från Wolf Cult Magazine? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.