✓ Fri frakt över 499 kr ✓ 14 dagars returrätt ✓ 1 års garanti
Ylande Varg Fullmåne

Krönika -

Därför Ylar Vargen

läsning - ord

Vargens karaktäristiska yl väcker fascination, nästan en rädsla, men också en nyfikenhet kring de betydelser som är dolda från oss. Vi talar förstås om ylet, vargens typiska läte, som ibland används av dess "inhemska kusiner", det vill säga hundar. Vi har lärt oss att uppskatta denna unika fascination om vargarna genom dokumentärer och filmer om varulvar, även om dess orsaker och betydelser förblir mest oförklarliga. Vet du varför vargen ylar? Låt oss tillsammans ta reda på det.

1. Varför Ylar Vargen?

Vargen använder ylandet som ett "socialt samtal". På detta sätt kommunicerar vargen sin position med sina kamrater, troligen för att i gengäld få samma information om andra vargar. Denna ljudsignal har en annan viktig funktion vid jakt: Den varnar andra vargflockar i närheten att en annan grupp redan ockuperar området.

2. Den ylande vargen indikerar en känsla av gemenskap

Det är något sorgligt bakom den ylande vargen men ljuden behöver nödvändigtvis inte ha en negativ bakgrund. När vargen ylar vill de kommunicera med varandra, till exempel när de samlas för att jaga. Vargar ylar också för att få kontakt med det motsatta könet för att bilda familj.

Så ensamt som vargen ylar kan tyckas, uttrycker det i huvudsak tillhörande i flocken. En vargs yl svaras alltid av flocken. Djur kan höra vargens yl upp till 15 km bort för att markera sitt territorium. Andra vargar blir meddelade "så här långt, och inte längre". Om främmande vargar inte kan drivas ut ur jaktmarken av vargflocken kan det leda till strider om territorium. 

 

3. En värdefull instinkt

Vargens valpar kan yla från cirka 4 veckors ålder. Huvudbetoningen ligger på individuell ljudträning, eftersom ylet används för att skapa kontakt med familjen första gången. Dessutom lär sig de unga liven flockens dialekt som skiljer sig åt efter områden och arter. 

4. Vargar ylar för att säga adjö

I vissa fall är vargens ylande sorgfylld. När en medlem lämnar flocken uttrycker vargarna sin sorg med att yla. Enligt biologer, har detta fenomen observerats vid flera tillfällen som ett resultat av en internationell forskning. 

Ylande Varg Natt

5. Varför Ylar Vargen Mot Månen

  • Myter & legender

Enligt en gammal legend som berättar om hur månen på en mörk natt kom ner till jorden för att upptäcka dess mysterier. Men medan hon lekte bland träden fastnade hon i deras grenar. En varg kom för att befria henne, och de tillbringade hela natten med att berätta historier, leka och njuta.

Månen blev kär i vargens ande, och i en egoistisk gest stal hon hans skugga för att minnas den natten för alltid. Sedan dess har vargen ylat åt månen för att tigga om sin skugga tillbaka.

  •  Parning

I början av parningstiden, i februari och mars, ylar vargar mycket. Vid den här tiden på året är skogen fortfarande bar. Om månen fortfarande lyser är det troligt att människor kommer att se en ylande varg. Det var så sambandet mellan ylande och månen kom till.

Men i verkligheten så bryr sig inte vargen om månen. Det finns inte tillräckligt med vetenskapligt bevis för att stödja hypotesen att månens faser har något att göra med vargens yl.

Svart Väggklocka Varg

7. Varför Ylar Vargar På Natten

Vargar jagar mestadels i skymningen och på natten. Det är då de mest ylar. Naturligtvis kommunicerar de också med varandra under dagen. Men det imponerar inte lika mycket på människor som med vargar som ylar på natten.

8. Hur låter vargens yl?

Istället för att försöka beskriva en vargs yl, kommer här ett klipp:

9. Hur långt kan vargen höra

Vargar har en mycket bra hörsel. De har relativt små, triangulära stående öron. Du kan höra ylandet av en annan art från cirka 6 km bort, upp till 10 km i bra vindförhållanden. Även under perioder av vila och sömn håller de sin miljö under kontroll.

På grund av deras örons rörlighet kan de också hitta ljudkällan. Vargar kan till och med uppfatta gnagarljud i ultraljudsområdet - en värld som är helt dold för mänsklig hörsel. Vargen hör ljud upp till en frekvens av 42 000 Hz, en ung person upp till cirka 20 000 Hz och äldre upp till cirka 11 000 Hz.

10. Hur långt kan du höra en varg yla?

Om vargen ylade mot marken skulle dess ljud höras mindre. Så vargen lutar tillbaka med huvudet, kastar ut sitt yl mot natthimlen vilket i sin tur kan höras upp till 10 km bort. 

11. Varför ylar hundar?

Oavsett om det är en hund eller en varghund, är det inte ovanligt att höra dem yla. Hundens ylande anses vara ett annat språk: en manifestation som förekommer mindre ofta och är mestadels relaterad till andra faktorer. Förutom slädhundens bekantskap med detta rykte kan hunden gråta för att få ett "socialt rykte" eller för att visa ett obekvämt tillstånd.

Man kan se det när hunden lämnas ensam: sorgens omständighet får djuret att längta efter sin flock, som i detta fall hänvisar till sin mänskliga ägare.

Var inte rädd för våra förtjusande vänner, vilket som svar låter som sirener eller klockor. Det betyder inte obehag, utan helt enkelt önskan att delta i ett ljud, ofta med roliga resultat.

12. Sammanfattning

Vargens yl kan därför betyda flera saker: markera territoriet, samla flocken, hävda sin position som dominerande hane under parningsperioden. Det är ett mycket kraftfullt och väl genomarbetat kommunikationsverktyg inom flocken. Varje vargart och varje flock har sitt eget språk som skiljer den från andra grupper av vargar. 

Om du vill lära dig mer om vargbeteende, rekommenderar vi dig att läsa vårt blogginlägg om Intressanta Fakta Om Vargar.

Produkter Med Varg

 


Vill du få uppdateringar från Wolf Cult Magazine? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.