✓ Fri frakt över 499 kr ✓ 14 dagars returrätt ✓ 1 års garanti
Gere & Freke Fakta

Legenden Om Odens Vargar

läsning - ord

Geri och Freki, även kallade Gere och Freke, är ett par vargar från den nordiska mytologin, och lojala följeslagare till Oden. Dessa mytiska vargar dyrkades av vikingarna för deras symbolik. I den här artikeln går vi igenom legenden om Odens två vargar.

så lägg ner stridsyxan och luta dig tillbaka, för här är historien om Gere och Freke.

1. Historien Om Gere Och Freke

Innan män fick liv och före Odens två korpar fanns det Freke och Gere. Oden skapade två mytomspunna vargar, en tik och en hane, för att hålla honom sällskap i Asgård och för att skydda Midgård. Dessa två vargar befolkade världen på sina resor med Oden. 

Gere och Freke är i den nordiska mytologin Odins vargar, som han matar medan han är i Valhalla och dricker vin. Gere och Freke skall ej förväxlas med Skoll och Hate, som är ättlingar till den fruktade Fenrisulven, son till Loke.

De två vargarna Gere och Freke spelade en mycket viktig roll i mänskligt ursprung! Legenden säger att de två vargarna vårdade de två första människorna och fungerade både som fosterföräldrar och lärare. När Oden skapade människan sa han till dem att lära sig av Gere och Frekes värderingar: mod, kärlek, visdom och ta hand om medlemmarna i hans flock. Sedan denna tidpunkt dyrkades de två vargarna av vissa vikingastammar. 

Viking Armband Med Vargar

2. Gere Och Frekes Symbolik

På gammalt fornnordiskt språk betyder de två namnen Gere respektive Freke "glupska" eller "giriga" och "våldsamma". De levde med sin herre i Valhalla. Dessa djur, som är känt för att föda på lik på slagfältet, illustrerar genom sin grymhet funktionerna för en krigs- och dödsgud. 

I nordisk och germansk mytologi var Odens vargar inte bara hans personliga "husdjur", de var mycket lojala och gick med hans gudomliga mästare i strider för att försvara och att utrota sina fiender med sina kraftfulla vassa klor innan de slukade sina lik. Gamla myter tyder på att Gere och Freke ej jagade, utan förlitade sig på Oden och hans två korpar: Hugin och Munin, för att hitta kött.

3. Legender Om Gere Och Freke

Legender från Skandinavien berättar också att de två vargarna var varelser som hjälpte Valkyriorna att föra fallna krigare till Valhalla genom att vägleda deras andar in i livet efter döden, mot portarna till den utlovande platsen för dem tappraste fallna krigarna. Till skillnad från den kaosartade vargen Fenrir, så var Odens vargar mycket uppskattade och dyrkades av vikingar och även vanliga människor.

Oden betraktades även som en varggud, inte bara på grund av de två vargarna Gere och Freke, utan också för att han tog formen av en varg och var även ledare för Ulfhednar. I vargform fick han flertalet mänskliga barn som kallades för Volsungs, då de kunde förvandla sig till vargar.

Smycken Med Vargmotiv 


Vill du få uppdateringar från Wolf Cult Magazine? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.