✓ Fri frakt över 499 kr ✓ 14 dagars returrätt ✓ 1 års garanti
Vargens Kompletta Diet

Vad Äter Vargar? Fakta & Information Kring Kost

läsning - ord

Har du någonsin undrat över vad en varg äter ute i vildmarken? Eller en hel flock med vargar? Vad som är vargens favoritmåltid under varje enskilda årstid?

I den här artikeln kommer vi att sammanställa en komplett lista över vad en varg äter, deras kompletta kost, med fakta och information.

1. Vad Äter Vargen?

Vargar äter naturligtvis för sin egen överlevnad och är huvudsakligen köttätare, men de flesta nutritionister är överens om att en vargs diet består av cirka 60 % kött och 40 % växtmaterial. Detta varierar beroende på årstider och andra faktorer som nämnts ovan. 

Eftersom vargar huvudsakligen äter kött betyder det att de behöver jaga. Gråvargar jagar mest stora hovdjur.

Dessa kan inkludera en mängd rådur, älgar, bison, kronhjort och bergsgetter. Det är även vanligt att de jagar mindre djur såsom harar, bävrar, fisk - och till och med fåglar.

2. Vargens Diet

Medan vargar anses allmänt vara köttätare, är de som sagt inte helt köttätande. Upp till 60 % av vargens kost består av kött. Men som vi nämnde ovan är cirka 40 % av vargens kost växtbaserad.

Anledningen till att vargar tenderar att anta en växtbaserad kost, är för att vargar har överlevt i tusentals år genom att smidigt anpassa sig efter sin omgivning.

Därför har deras kost anpassats för att passa olika årstider, deras föränderliga miljöer och därmed tillgången på mat.

Vargens Kompletta Kostcirkel

Nedan är en fördelning på vargens diet baserad på årstid:

Vargens kost under vinterhalvåret:

Vintern kan ofta var en gynnsam eller ogynnsam säsong för vargar och deras kost. Säsongens gynnsamhet beror på snöförhållandena. 

Under långsamt snöfall blir det svårt för vargar att fånga hare, som är en av vargens primära matkällor. Medan i kraftiga snöfall med djup och tjock snö blir hjortar mer utsatta, vilket ger vargen goda chanser att överleva vintern.

Så på vintern påverkar tillgången på mat en vargs diet avsevärt. Vanligtvis behöver en varg cirka 1 kg mat varje dag för en komplett kostcirkel.

För att reproducera en avkomma behöver en kvinnlig varg cirka 3 kg mat om dagen. Men under vintern har vuxna vargar anpassat sig för att överleva utan mat i flera dagar och till och med veckor åt gången.

Vargens kost under våren:

Våren är en mycket välmående säsong för vargar på grund av mångfalden mat som finns. Under den här säsongen består en vargs diet av stora däggdjur som ren, myskoxe, rådjur och älgar.

Bortsett från detta är bäver en av huvudvarorna för vargar under denna säsong, där bäver utgör 25-75 % av en vargs diet på våren. 

Genom att stapla upp denna kost så äter vargar även utsatta valpar och de unga som lämnats kvar i varghålan. Det är också en säsong där vargar äter frukt, grönsaker och andra växter om de känner för det.

Även små däggdjur är ett val för vargar under den här säsongen. Tanken bakom en sådan mångsidig diet är att gå upp i vikt och förbereda sig för fortplantning, eftersom våren är vargens parningstid.

Så det är mycket troligt att vargar till och med kan föda sig på små däggdjur såsom möss, kaniner, ekorrar, fåglar, ormar och ödlor, insekter, daggmaskar, snöskohare, kindpåsråttor och sorkar.

Och överraskande nog äter vargar faktiskt fisk, dock så konsumeras fisk och andra ovanliga djur beroende på de livsmiljöer vargar lever i, och dess tillgänglighet.

Vargens kost på sommaren:

Det här är jaktperioden för vargar. De flesta valpar och unga byten har vuxit till vuxen ålder på sommaren, vilket ger vargen massor av val att jaga på.

Särskilt när bäver blir färre i befolkning under sommaren, så utgör huvudsakligen hovdjur en vargs diet under sommarhalvåret.

Jakt är dock den viktigaste källan till matinsamling under sommaren. Under ett år kan en varg äta upp till 15 till 19 vuxna vitsvanshjorter. Det redovisas också att den vilda varg-befolkningen dödar över 45 000 till 57 000 rådjur eller mer under ett år i USA.

Naturligtvis är jakt något som vargen har en fallenhet för, som vi i detalj kommer gå igenom längre ner i artikeln.

Vargens kost på hösten:

Hösten är en säsong för vargar att förbereda sig för att ligga lågt under vinterperioden.

Vargar kommer försöka att gå upp i vikt så mycket som möjligt för att överleva vintern, särskilt eftersom vargar inte går i ide. Man tror att vargar under hösten föredrar fiske över jakt.

Även om hösten är en säsong för relativ matbrist och föda kan vara svårare för vargar att hitta, har de fortfarande många alternativ att jaga på i små djur. 

Det är dock vanligt att vargar riktar in sig på lax under hela hösten. Lax kan i vissa områden utgöra hela vargens diet under hösten. 

Det finns många anledningar till att vargar föredrar lax och fiske än jakt på hösten. 

För det första ger lax förbättrad näring när det kommer till fett och energi, vilket hjälper vargar att öka sin vikt inför vintern. 

För det andra tar fiske mindre energi än jakt, vilket hjälper vargar att spara energi för vintern. 

Viktigast av allt under jakt är eller helt klart vargens vanliga sätt att agera aggressivt, och det är vanligt att vargar drabbas av allvarliga - och ofta dödliga skador.

Och när vintern närmar sig skulle sådana sår resultera i en långsammare läkningsprocess, tillsammans med matbrist och därmed riskera vargens liv. 

Som sagt på hösten sägs det att vargar föredrar att fiska lax oftare än att jaga, vilket ger dem ett säkrare sätt att gå upp i vikt och förbereda sig för vintern.

Årstiden och de relaterade dietmönstren för vargar visar hur viktigt jakt är för en vargs diet.

Så det kan därför vara en bra idé att gå igenom hur vargen jagar.

Så Jagar Vargen

3. Hur Vargar Jagar Efter Sin Mat

Vargens skicklighet i jakten kommer ifrån styrkan och sammanhållning i flocken. Vargar kan jag ensamma, i själva verket kan de jaga en älg ensam om de nu måste. Men att jaga i en flock är det mest naturligaste sättet för en varg att få sin föda.

Eftersom vargar föredrar stora däggdjur är det mycket effektivare att jaga dem kollektivt som en flock.

Ett intressant faktum är att de inte återvänder till slaktkroppen av djuren de jagar och dödar, de täcker och gömmer heller inte kadavret för en senare tid.

Jaktmönstret - eller strategin för en varg, skiljer sig från ett byte till ett annat, särskilt beroende på om bytet kommer att slå tillbaka eller attackera.

Dessa mönster är mer som strategier för att undvika att skada sig själva. Till exempel kommer ett stort rådjur att jagas bakifrån. Tanken med denna strategi är att undvika att bli attackerad av dess hovar. Även när de attackerar ett rådjur hålls ett relativt avstånd bort från hovarna. När det gäller små byten attackerar vargar gärna framifrån genom att sikta på halsområdet.

 

Efter en lyckad jakt börjar vargen äta bytet från öppningen av det bitna området/såret. 

Även om bytet jagas i en flock och så småningom bringas ner, får ingen i flocken äta något av bytet förrän alfahannen och hans tik har fått sin tur. Detta cementerar ordningen i vargflocken.

Vad Vargar Äter

Om bytet jagas som en flock och alfaparet har ätit, får resten av flocken äta på samma djur, detta kan som du nog förmodar bli ganska kaotiskt.

Vanligtvis äter vargar hela djuret och kommer till och med tugga benen om de inte är helt nöjda.

För att identifiera en vargflocks-attack från en hundflock-attack, kan man endast skilja dem isär genom att noggrant identifiera bitmärken och sårstorlekar. Ett vargbett är djupare och mer kraftfullt, tänder kommer att vara längre och bredare och bitsår kommer att vara bredare.

Det bör också tilläggas att i de första fall är proteinrikt organkött den första delen som vargen äter, följt av revben och till och med slemhinnan i magen. I sällsynta fall äts bitar av muskler och även ben konsumeras.

Endast en delvis konsumtion av bytet tas när vargar har ett stort utbud av matkällor, vanligtvis på våren och sommaren, så de äter bara de högkvalitativa delarna och lämnar resten - eller de minsta kvalitativa delarna. 

På vintern och hösten, när födan är knapp, väljer vargar i stort sett att äta allt och ibland till och med benen och andra bitar av låg kvalité.

4. Äter Vargar Frukt Och Grönsaker?

Även om det inte är exakt klart på vilka grönsaker vargar äter, tuggar vargar gärna på gräs som en växtätande del av kosten.

På samma sätt som katter och hundar äter gräs, äter vargar gräs när de har problem med magen. Gräset konsumeras som ett sätt att rensa matsmältningssystemet. 

Så vargar tenderar att äta gräs när de möter magtarms-relaterade problem, inklusive magbesvär, illamående, uppblåsthet och sjukdom från patogena mikrober

Teorin bakom att äta gräs är att gräs kommer att orsaka gastrisk irritation som kan leda till kräkningar, vilket i sin tur hjälper till att rensa matsmältningssystemet.

Vargar är också kända för att njuta av ett urval av frukter som sträcker sig från blåbär, lingon, äpplen och päron. 

5. Vitaminer Och Näringsämnen I En Vargs Kost

Med en majoritet av en vargs diet bestående av djur, är organ som lungor, lever, hjärta och njurar till stor betydelse, eftersom de innehåller mycket B-vitaminer, vitamin-A, mineraler och fettsyror som krävs för underhåll, tillväxt och reproduktion.

I genomsnitt består en vargs diet av 49 % protein, 44 % fett och 6 % kolhydrater, vilket är resultatet av en kost med 85-90 % kött.

Köp Varg-Tavlor Hos Oss

Vill du få uppdateringar från Wolf Cult Magazine? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.