✓ Fri frakt över 499 kr ✓ 14 dagars returrätt ✓ 1 års garanti
Varghybrid Fakta

Allt Du Behöver Veta Om Svarta Vargar

läsning - ord

Låt oss först och främst börja med att få en förvirrande aspekt ur vädret. Svarta vargar anses fortfarande tillhöra gråvarg-arten (Canis lupus). Det finns svartfärgade gråvargar och gråfärgade gråvargar (tillsammans med vita, bruna och flera andra varianter).

1. Hur Många Vargar Har Svart Päls?

Det är inte ett lätt att ge ett definitivt svar på denna fråga eftersom det varierar beroende på region.

I nordöstra Minnesota under slutet på 1960-talet fann Dr. L. David Mech att 3,6 procent av vargarna han såg var svarta, baserat på data från John Hart till USAs jordbruksdepartement. 

I Yellowstone National Park är det dock en mycket annorlunda historia. Ungefär hälften av vargarna där är svarta. Förfäderna till dessa vargar flyttades dit från Kanada, där svarta vargar är vanligare.

2. Hur skiljer de sig annars?

Det finns flera skillnader mellan gråvargar och svarta vargar som forskare har avslöjat.

Gråvargar är mer aggressiva än svartfärgade vargar. Denna studie undersöker denna förekomst i detalj. Den fann också att gråfärgade vargar var mer benägna än en svartfärgad varg att jaga andra vargar. Samma studie drar slutsatsen att denna skillnad kan bero på "skillnader i kortisolnivåer". Under utbrott av valpsjuka överlever svarta vargar i högre takt än gråvargar. 

3. Varför Är Vissa Vargar Svarta?

Webbplatsen på Yellowstone National Park ger denna förklaring: "förekomsten av svart päls berodde på en enda gen (en beta-defensin gen kallad CBD103 eller K-locus), där alla svartbelagda individer hade en mutation som antas ha sitt ursprung i husdjur av den gamla världen. Ursprunget till K-locus hos vargar kommer troligen från hybridisering mellan hundar och vargar i nordvästra Nordamerika under de senaste 7000 åren när de då tidiga människorna förde tamhundar över Beringlandbryggan".

Allt Om Varghundar

4. Varför Är Svarta Vargar Sällsynta?

I en forskningsrapport från 2013 om detta ämne av Daniel Stahler, Daniel Macnulty, Robert Wayne, Bridgett von Holdt och Douglas Smith med titeln "anpassningsvärdet för morfologiska, beteendemässiga och livshistoriska drag hos reproduktiva kvinnliga vargar" fann att svartfärgade honor hade 25 procent färre överlevande valpar än gråfärgade honor, "vilket sannolikt bidrog till att polymorfism i pälsfärgen upprätthålls i detta system".

Med det sagt, eftersom färre ungar från svarta vargar överlever, är det rimligt att det skulle bli färre att reproducera och passera genen.

Svarta Vargar I Sverige

5. En balansgång

Det är också intressant att svarta vargar är mindre framgångsrika än gråvargar. Om det är bra att ha mutationen på en kromosom, varför skulle det inte vara ännu bättre att ha den på båda? Det visar sig att svart pälsfärg också är förknippad med en beteendeskillnad. Både heterozygota och homozygota svarta vargar är mindre aggressiva än gråa individer, och homozygota svarta vargar är de minst aggressiva. I vargsamhället är det inte bra, för vargar måsta kunna försvara sitt territorium mot intrång.

Nackdelen med låg aggressivitet kan vara för stor för homozygota svarta vargar, trots förbättrad immunitet mot sjukdomar. Men heterozygota svarta vargar, som bara är lite mindre aggressiva, klarar sig bra i balans i områden som är benägna att smittas av utbrott. Och där hundsjuka är ovanlig dominerar de mer aggressiva gråfärgade vargarna i större utsträckning.

6. Varifrån mutationen kom

Genetiska studier tyder på att denna mutation först utvecklades hos hundar och kvarstod på grund av ökad immunitet i täta hund-populationer där smittsamma sjukdomar frodas. Sedan, för flera tusen år sedan, fördes det vidare till vargar som parades sig med hundar. Spridningen av denna mutation genom vargpopulationen accelereras troligen i närvaro av hundar eftersom hundar är reservoarer för sjukdomar mot vilka mutationen ger förbättrad immunitet.  

Varg Kläder Smycken


Vill du få uppdateringar från Wolf Cult Magazine? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.