✓ Fri frakt över 499 kr ✓ 14 dagars returrätt ✓ 1 års garanti
Egyptisk Mytologi Schakal Anubis

Krönika -

Den Egyptiska Guden Anubis

läsning - ord

Anubis är det egyptiska namnet på ett schakalhuvud till gud och är associerad med mumifiering och livet efter döden i den egyptiska mytologin. Anubis är en psykopompisk gud, det vill säga den som hjälper och följer den avlidne mot deras nya öden i världen bortom oss.

På det antika grekiska språket är Anubis känt som Inpu, (olika stavat Anupu, lenpw etc.)

Det tidigaste kända omnämnandet av Anubis finns i texterna till de gamla kungarikets pyramider, där han är associerad med begravningen av kungen. Vid den tiden var Anubis den viktigaste guden för de döda, men han ersattes under mellanriket av Osiris. Han tar olika namn i samband med sin begravningsroll, såsom "han som är på sitt berg", vilket understryker hans betydelse som beskyddare för den avlidne och deras gravar, och titeln "han som är på plats för balsamering", vilket associerar med mumifierings-processen. 

1. Vilka Är Anubis Föräldrar?

Anubis var son till Osiris, underjordens gud, och till Nephthys, Seths syster och hustru. En natt lurade Nephtys och Isis Osiris. Nephthys tyckte aldrig om Seth, men hade en viss "kärlek" för Osiris. Eftersom Nephthys och Isis var tvillingar lyckades de lura Osiris att sova med Nephthys en natt istället för Isis, vilket ledde till Anubis födelse. Kebechet porträtteras som Anubis dotter på vissa ställen.

Efter sammanslagningen av Enneaderna och Ogdoads trosystem, efter Atums identifiering med Ra och deras kompatibilitet, blev Anubis en underlägsen gud i underjorden, vilket gav plats för Osiris (mest populär under mellanriket). Emellertid fick Anubis en plats i gudarnas familj som son till Osiris och Nephtys, och i denna roll hjälpte han Osiris att mumifiera sin döda far.

Anubis Schakal Smycke

2. Vilken Roll Har Anubis?

Liksom många forntida egyptiska gudar tog Anubis olika roller i olika sammanhang, och ingen offentlig procession i Egypten skulle genomföras utan att en Anubis marscherade i spetsen.

  • Nekropolisernas Herre

Anubis var guden som skyddade de döda och förde dem till livet efter döden. Han var vanligtvis avbildad som en halvmänniska, halvriddare eller i full schakalform, med ett band och med en slinga i armen. Schakalen var starkt förknippad med kyrkogårdar i forntida Egypten, eftersom det var en asätare som hotade att flå kroppar och äta deras kött. Den egyptiska schakalen, som var inspirationen för den egyptiska guden Anubis, är faktiskt inte en schakal alls utan en medlem i vargfamiljen. 

Den karaktäristiska svarta färgen på Anubis hade inget att göra med schakalen i sig utan färgen symboliserar förfallet kött och den svarta jorden i Nildalen, som symboliserar återfödelse.

  • Balsamerarnas Beskyddare

När myten om Osiris och Isis uppstod, sades det att Osiris organ gavs till Anubis som en gåva vid Osiris död. I detta sammanhang blev Anubis beskyddareguden för balsamerare. Under mumifieringsritualer visar illustrationer från "De Dödas Bok" ofta en präst som bär en schakalmask som stöder den stående mumien.

  • Gud För Balsamering

Anubis avbildades i begravnings-sammanhang där han ses bry sig om den avlidnes mumier eller sitta på en grav för att skydda den. Han försäkrade honom: mat och begravning. Under balsameringen hade "chefs-balsameraren" en Anubis-kostym.

Schakal Anubis Gud

  • De Dödas Gud

Platsen för hjärtats vägning i De Dödas Bok visar också att Anubis utför mätningen som bestämde lämpligheten för den avlidne att komma in i de dödas rike (underjorden). Tätningarna på gravarna från Nya riket visar också Anubis ovanpå nio bågar som symboliserar hans styre över Egyptens fiender.

  • Underjordens Väktare 

Ursprungligen, i Ogdoad-systemet, var han underjordens gud. Han sägs även ha en fru, Anput, som i själva verket bara var hans feminina aspekt, hennes namn var hans med ett extremt feminint suffix (T:et), som var representerad på exakt samma sätt, om än feminin. Han skulle också ha tagit för kvinnan den kvinnliga formen av Neheb Kau, Nehebka och Kebechet, gudinnan för rengöring av kroppsorgan som är speciellt placerade i Kanopiska burkar under mumifiering.  

3. The Anubis Gates Av Tim Powers

En av de största sci-fi/ fantasy-romanerna som någonsin publicerats, The Anubis Gates, som hämtar inspiration från litteraturhistoria, Lykantropi, templen och en konstig serie karaktärer, och är en av de mest originella och minnesvärda tidsresor som någonsin publicerats. Den vann PhilIp K. Dick Award 1983 för bästa sci-fi pocketbok. 

Tim Powers är också en av de mest populära författarna i alla genrer. Många anser att denna roman är hans mästerverk. Boken anses faktiskt vara en av grundarna till Steampunk-genren. Trots att den i princip är time travel-fantasi ingår den i Steampunk-listor på grund av vart storyn befinner sig - nämligen London på 1800-talet.

Varg Smycken Stål


Vill du få uppdateringar från Wolf Cult Magazine? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.